انواع شیشه ساختمانی
شیشه مادهای با کاربردهای بسیار وسیع است. این ماده جامد در زمینههای دکوراسیون، فنی، علمی و غیره کاربرد دارد. برای مثال در پنجرهها، عینک، الکترونیک نوری و … استفاده میشود. از قدیمیترین انواع شیشه، نوع سیلیکاتی آن است که متریال اولیه آن ماسه است. روش به دست آمدن شیشه، خنک کردن فوری ماده مذاب شیشه است. امروزه اکثر شیشهها همچنان شامل ۷۰٪ سیلیس هستند ولی در زمینههای تکنولوژی از شیشههای غیر سیلیسی استفاده میشود. تاریخچه شیشه به دوران سنگی باز میگردد.

انواع شیشه
برخی باستانشناسان معتقدند اولین شیشه در مصر باستان و چیزی حدود ۴ هزار سال قبل از میلاد مسیح درست شده است. اولین شیشهها ناخالصیهای زیادی داشتند و به همین دلیل نور را بهطور کامل عبور نمیدادند.
در دورهی قرون وسطی شیشه کاربرد گستردهای در زمینهی زینتی پیدا کرد. همچنین در معماری ایرانی و اسلامی شیشه بهشکل رنگی آن جایگاه خاصی پیدا کرد.
شیشه مادهای سخت است و میتواند بسیاری از اجسام را خراش دهد. برای خط انداختن خود شیشه از الماس استفاده میشود که سختی آن از شیشه بالاتر است. دلیل استفاده از شیشه در بناها این است که نور را عبور میدهد اما بنا را از ورود حشرات، باد و باران و غیره مصون میدارد.
از طرفی قیمت مناسب شیشه در مقایسه با مصالح دیگر موجب میشود استفاده از آن در ابعاد بزرگ و حتی نماهای تمامشیشه مقرون به صرفه باشد. شیشه در مواجه شدن با اسیدها و دیگر مواد شیمیایی خورده نمیشود و مقاوم است. به همین دلیل است که در آزمایشگاهها اکثر مواد را در شیشه نگه میدارند. تنها اسید فلوئوریدریک است که میتواند شیشه را در خود حل کند.
شیشه چگونه ساخته می شود؟
شیشه را انسانها در آغاز از طبیعت به دست میآوردند. یعنی وقتی آتشفشانی اتفاق میافتاد و ماده سیلیس با گرمای شدیدی مواجه میشد، سپس سرد میشد، شیشه به وجود میآمد و انسانها آن را از باقیماندهی مواد آتشفشانی جدا میکردند.
اما بعد از گذشت سال ها انسانها به مهارت تولید شیشه دست یافتند. به این صورت که کورههای ذوب شیشه در دو نوع بوتهای و مخزنی به وجود آمد. نوع بوتهای میتواند ۲ تن خمیر شیشه تولید کند و این کورهها از پلاتین و خاک رس ساخته میشوند. این کوره ها برای ساخت شیشه در حجم پایین مناسب اند، کوره های مخزنی از بلوک های نسوز هستند و در اطراف این کوره ها لولههای آب خنک قرار میدهند تا دیواره کوره ها نسوزند، در این مرحله شیشه بیرنگ میشود و سپس به کوره دیگری با دمای کمتر انتقال مییابند تا موج شیشه گرفته شود.
در تولید شیشه مواد اولیه به دانههای کمتر از ۲ میلیمتر تبدیل میشود، سپس پودر با مواد دیگر و آب ترکیب میشود و این مواد ترکیب و ذوب میشوند و خمیر شیشه به دست میآید. مواد اصلی تشکیل دهنده شیشه، سیلیس، کربنات سدیم و آهک هستند.
انواع شیشه و کاربرد
انتخاب نوع شیشه به دلیل استفاده ما بر میگردد. لازم است در آغاز مکان نصب آن را مورد نظر داشته باشیم و در ادامه بر اساس کارکردهایی مثل زیبایی، عایق صوتی بودن، استحکام و امنیت شیشه مناسب هدفمان را تهیه کنیم.
شیشه دو جداره و سه جداره
این دسته از شیشه ها که از آنها با عنوان شیشههای عایق نیز یاد میشود، در برابر دمای بیرون منزل شما را محافظت میکنند. یعنی در تابستان از ورود گرمای بیرون جلوگیری میکنند و در زمستان اجازه ورود سرمای بیرون به خانه را نمیدهند. یعنی در مجموع مصرف سوخت و انرژی را در منزل شما کاهش میدهند. همچنین این شیشهها اگر دارای پروفیل در و پنجره یو پی وی سی باشند، عایق بودن آنها کاملتر شده و در برابر نفوذ گرد و خاک و همچنین سر و صدا منزل شما را محافظت میکنند. همانطور که در مطالب دیگر آکادمی هافمن اشاره کردهایم، بین صفحات شیشه دو جداره و سه جداره از گاز آرگون استفاده میشود که موجب میشود عایق بهتری شود و بین دو جداره پنجره بخار و رطوبت قرار نگیرد.
شیشههای رنگی
این شیشهها را به دو روش میتوان تولید کرد. موقع تولید شیشه در روش اول، به متریال مذاب شیشه مواد شیمیایی رنگی اضافه میکنند و پس از سرد شدن، شیشه به رنگهای مورد نظرمان در میآید. در روش دوم، شیشه بدون رنگ را وارد ماده مذابی از شیشه رنگی میکنند و پس از سرد شدن، شیشه رنگی به دست میآید. این نوع شیشه در معماری ایرانی و اسلامی جایگاه خاصی دارد و مسجد صورتی در شیراز از نمونههای مهم آن است. امروزه نیز برای زیباتر شدن طراحی داخلی و خارجی و دکوراسیون از این شیشهها استفاده میشود. زیبایی نقش مهمی در بهداشت روان انسانها دارد و در نتیجه، با استفاده درست و پالتهای رنگی مناسب میتوان کاربرد روانشناسانه نیز به محیط داد.