انواع فرم گالوانیزه پنجره دوجداره
ورق گالوانیزه از پوشش دادن ورق آهنی توسط فلز روی ایجاد میشود و به طور کلی به دو صورت ورق (sheet) و کلاف (coil) تولید میگردد
گالوانیزه کردن چیست ؟
گالوانیزاسیون (Galvanisation) یکی از روشهای محافظت از خوردگی با ایجاد خوردگی گالوانیک است که توسط پوشاندن فلز مادر توسط لایه ای از فلز محافظ به صورت آندفداشونده در سری گالوانیک (معمولا روی) انجام میشود. و در این حالت پوشش خورده شده و فلز مادر محافظت میشود. این فرایند نوع خاصی از حفاظت گالوانیکی است. این روش یکی از اقتصادیترین روشهای محافظت فولادها در محیطهای خورنده است.
نحوه تولید گالوانیزه درب و پنجره upvc
گالوانیزه از ورقهای فلزی که دارای روکش روی هستند تولید میگردد. این روکش با گالوانیزه ترکیب شده و به هیچ وجه از سطح رویه آن جدا نمیگردد. این ورقها در کارخانه گالوانیزه با استفاده از دستگاههای نورد به صورت U شکل، مربع شکل و یا در سطح مقاطع گوناگون شکل میگیرد.
۲ روش رایج برای گالوانیزاسیون فولاد وجود دارد :
- گالوانیزه گرم که با قرار دادن قطعه در مذاب فلز “روی” لایه ای محافظ قطعه فولادی را احاطه میکند و برای پوشش دهی با ضخامت بیش از ۲۵ میکرومتر مناسب است.
- گالوانیزه سرد (الکتروگالوانیزاسیون) که عملیات پوشش دهی توسط جریان الکتریکی اعمال میشود.
جالب است بدانید عملیات گالوانیزه کردن برای بسیاری از قطعات بعد از ساخت انجام میشود
گالوانیزه گرم یا روش حرارتی
این نوع گالوانیزه کردن توسط غوطه وری آهن یا فولاد در مذاب روی انجام میشود. این روش برای پوشش دهی با ضخامت بیش از ۲۵ کیلومتر مناسب است.
انجام گالوانیزه به طور کلی در ۳ مرحله انجام میگیرد که عبارتند از:
- آماده سازی (چربی شویی، شستش.، زنگ زدایی، پیش گرم نمودن)
- گالوانیزاسیون یا همان غوطه وری در وان مذاب روی
- خنک کاری، تمیزکاری و بازرسی نهایی
گالوانیزاسیون به روش غوطه وری گرم از شیوههای پرکاربرد و قدیمی در برابر زنگ زدگی میباشد و محافظت از فولاد با ایجاد لایهای محافظ بر روی آن انجام میشود.
الکتروگالوانیزاسیون (گالوانیزه سرد)
در این روش تولید ورق گالوانیزه سرد از طریق الکترولیز نمکهای روی در داخل یک محلول آبی، پوشش داده میشوند. در این روش ضخامت پوشش لایه روی ایجاد شده کمتر از ضخامت لایه روی در حالت غوطه وری گرم بوده و معمولا درمصارف خانگی، در صنایع ساخت خودرو، قطعه سازی، تولید مفتولهای گالوانیزه سرد برای توری مرغی و تولید پیچ و مهره و تولید ورق رنگی و شیروانی مورد استفاده قرار میگیرد.
مزیت های ورق گالوانیزه
- هزینه تولید پایین
- ماندگاری و دوام پوشش
- هزینه کم نگهداری این ورق ها
- بازرسی و تشخیص آسان ورق گالوانیزه
- مقاومت بالا در برابر زنگ زدگی، خوردگی و اصطحکاک
- طول عمر زیاد ورق های گالوانیزه (حدود۲۰ تا ۳۰ سال)
- سختی و استحکام بالای ورقهای گالوانیزه و عدم آسیب پذیری آن
نحوه تشخیص ورق گالوانیزه
به طور کلی ورقهای گالوانیزه دارای سطحی براق، صیقلی و شفافیتی فوق العاده هستند. همچنین، پوشش ورقهای گالوانیزه در محدوده ۱۰ الی ۲۷۵ میلیمتر بوده و دارای ضخامتی معادل ۰.۲ تا ۶ میلیمتر هستند. ورق گالوانیزه به سه دسته گل درشت، گل ریز و بدون گل تقسیم می شوند که هر کدام کاربردهای مختلفی دارند
ویژگیهای ورق گالوانیزه
- عرض :۱۰۰۰ و ۱۲۵۰ میلی متر
- کوتینگ :۱۰۰ و ۱۲۰ و ۱۸۰ و ۲۲۰ و ۲۷۵ گرم بر متر مکعب
- وزن کویل :۵ الی ۷ تن
- ضخامت :از ۰.۲ تا ۶ میلی متر
جایگزینهای گالوانیزه پنجره دوجداره
- فولاد ضد زنگ
- CRP
فولاد ضد زنگ چیست ؟
فولاد ضد زنگ یا استینلس استیل آلیاژی از فولاد است که عناصر کروم و نیکل برای افزودن خواص ضد خوردگی به این آلیاژ افزوده شدهاند. همچنین افزودن عنصر مولیبدن باعث افزایش مقاومت این آلیاژ در برابر اسیدها، مواد شیمیایی و حلولهای کلرایدی میشود. هر دو فولاد ضد زنگ و گالوانیزه، حوزه گستردهای از صنایع را شامل میشوند. اما در کاربرد بسیار متفاوتند.
فولاد ضد زنگ به دلیل ترکیب آلیاژی شامل کروم، نیکل، کربن و مولیبدن در مقابل کربنات شیمیایی مقاوم است، به همین دلیل برای استفاده در صنایع غذایی، دارویی و مواردی که نیاز به وجود الکتریسیته ساکن نباشد مانند رایانه استفاده میشود. در مقابل گالوانیزه به دلیل هزینه پایین تولید، نسبت به فولاد مقرون به صرفه تر بوده اما از استحکام کمتری نسبت به فولاد ضد زنگ برخوردار است.
موارد استفاده از فولاد ضد زنگ
به دلیل قیمت بالاتر و پایداری بیشتر فولاد ضد زنگ در مقابل ورق های گالوانیزه از آن در آسمان خراشها، پلها، تندیسها، یادبودها، ماشین، خطوط راه آهن، هواپیماها و تعداد دیگری از محصولات گران قیمت استفاده میشود.
CRP چیست؟
CRP مخفف Composite Reinforced Plastic است. به معنی پلاستیک تقویت شده که جایگزین مناسبی برای پروفیل گالوانیزه معمولی است و علاوه بر مزایای فوق العاده معایب گالوانیزه معمولی را ندارد.
مزایای CRP نسبت به گالوانیزه یو پی وی سی
- مقاومت CRPبیشتر از گالوانیزه میباشد.
- اسکلت بندی واقعی برای درب وپنجرههای دوجداره upvc
- CRPضد حریق و غیر انعطاف در برابر سرما و گرما میباشد.
- پس از جایگزاری CRP داخل پروفیل UPVC برش هردو پروفیل همزمان اجرا میگردد.
- پروفیل تقویتی (CRP) همزمان با پروفیل جوش میخورد، لذا قسمت جوش محکم و قوی میشود.
- پروفیل CRP تولیدکنندههای پنجره دوجداره و مصرف کنندگان را از پیچ سرمته بی نیازی خواهد کرد.
- به دلیل مواد تشکیل دهنده پروفیل CRP ، بحث زنگ زدگی و پوسیدگی برخلاف گالوانیزه از بین میرود.
- پروفیل گالوانیزه CRP به اشکال قوطی یا چهارگوش بوده و امکان پیچ خوردگی در داخل پروفیل به صفر میرسد.
- با توجه به ضخامت پروفیل CRP که حدود ۲/۱ سانت به پروفیل UPVC اضافه می نماید سبب افزایش عایق بندی بیشتر پروفیل میشود.
-
دلایل استفاده از ورق گالوانیزه در پروفیل UPVC
به طور کلی گالوانیزه ورق های فولادی که سطح آن با آلیاژ روی و …. پوشیده شده ، است. از آنجایی که پروفیل های تشکیل دهنده پنجره دوجداره از آلیاژ های پلاستیکی تشکیل شده و مقاومت کافی در برابر تحمل فشار و وزن بالا ساختمان را ندارند، به منظور مقاوم سازی و تقویت درب و پنجره های دوجداره UPVC ، از پروفیل های گالوانیزه یا اصلاحا رینفورس با ضخامت مناسب و استاندارد در داخل پروفیل های UPVC استفاده می شود. بنابراین استفاده از این قطعات در داخل پروفیل بسیار مهم و حیاتی است.
استفاده از گالوانیزه در داخل پروفیل های UPVC و سپس پیچ شدن یراق آلات روی پروفیل هایی که با این ورق تقویت شده ، موجب جلوگیری از هرز شدن پیچ های آن و مانع از افتادگی لت های بازشوی پنجره و مقاومت بیشتر درب و پنجره های دوجداره ساخته شده را افزایش میدهد.
-
انواع ورق های گالوانیزه در پنجره دوجداره
ورق های گالوانیزه مورد استفاده در صنعت UPVC به دو دسته تقسیم میشود ، ورقهای گالوانیزه با ضخامت استاندارد و ورقهای با ضخامتهای غیراستاندارد که در ادامه به معرفی هر کدام از آنها خواهیم پرداخت .
ورق گالوانیزه با ضخامت استاندارد برای پنجره های دوجداره
وزق های استاندارد گالوانیزه با ضخامت های 1.25 ، 1.5 و 2 میلمتر برای استفاده در پنجره های دوجداره تولید می شود. ضخامت های ذکر شده با توجه به ارتفاع پنجره ، میزان فشار باد ، جزییات اجرای درب و پنجره دوجداره تعیین می گردد.
شرکت های تولید کننده درب و پنجره های دوجداره ، طبق بررسی های انجام شده بر نیروی وارده بر درب و پنجره ها به استاندارد های لازم جهت استفاده از گالوانیزه دست پیدا کرده اند که ضخامت مناسب گالوانیزه برای استفاده در پنجره و درب های دوجداره، میزان 1.25 میلیمتر را تایید و بر استفاده از این ضخامت تاکید کرده اند.
ورق های گالوانیزه با ضخامت غیر استاندارد
ورق های گالوانیزه غیر استاندارد در ضخامت های ۰.۷ ، ۰.۸ ، ۰.۹ میلیمتر تولید و برای استفاده در پنجره ها و درب های دوجداره مورد استفاده قرار میگیرد . علت استفاده از این ورق ها توسط شرکت های تولیدی ، کاهش قیمت تمام شده هزینه و افزایش سودآوری برای خود بوده ، بنابراین علی رغم غیر استاندارد بودن آن ، اقدام به استفاده از گالوانیزه ب ضخامت کم کرده که موجب کاهش کیفیت نهایی پنجره دوجداره تولید شده ، می گردد.
در پی استفاده از گالوانیزه های غیر استاندارد در پنجره های دوجداره ، موجب عدم استحکام کافی آن در برابر فشارهای وارده به آن شده که در دراز مدت موجب افتادگی ، تغییر شکل و عدم رگلاژ پنجره ها می شود.
عملکرد گالوانیزه استاندارد و غیر استاندارد
گالوانیزه در پنجره های دوجداره نقش کلیدی و مهم ایفا کرده زیرا وقتی در داخل محفظه پروفیل UPVC قرار داده میشود ، همانند یک واشر نگهدارنده ، سبب میشد پیچ های که اتصال لولا ، کانکتور و بست های مولین که داخل پروفیل قرار داده شده اند را در جای خود نگه دارند. بنابراین به دلیل باز و بسته شدن زیاد یا فشار های وارده ناشی از وزن لنگه ها و شیشه به لولا ، اجازه جابجایی به پیچ ها را نداده و موجب نگهداری هر قطعه در جای خود خواهد شد و در نهایت موجب عملکرد صحیح پنجره و طول عمر بیشتر آن خواهد شد .
اما استفاده از گالوانیزههای غیر استاندارد در پنجره های دوجداره و با ضخامتهای کمتر از ۱ میلیمتر و سبک سبب شده تا پیچ ها بعد از عبور از سطح پروفیل به ورق گالوانیزه رسیده و به علت ضخامت پایین گالوانیزه، امکان جابجایی و خورده شدن آن وجود دارد و پس از ۱ یا ۲ میلی متر جابجایی، لولاهای پنجره از جای خود خارج و موجب بهم ریختگی رگلاژ پنجره و در نهایت باعث به وجود آمدن مشکلاتی مانند عبور گرما و سرما، عبور باد و باران، عدم عایقبندی، شنیدن صدای باد از داخل پنجره و در نهایت عمر کوتاه قطعات مصرفی و پنجره دوجداره خواهد شد.
.