گالوانیزه در واقع یکی از اصلیترین اجزای درب و پنجره دوجداره upvc محسوب شده و نقش بسیار مهمی در استحکام و طول عمر پنجرههای دوجداره دارد. گالوانیزه مقاومت پنجره را در برابر ضربه، افتادگی لنگه و … تا حد بالایی افزایش میدهد.
کاربرد گالوانیزه در درب و پنجره دوجداره:
گالوانیزه همانطور که اشاره کردیم در بالا بردن مقاومت درب و پنجرههای دوجداره upvc بسیار موثر بوده و عدم به کار بردن گالوانیزه در پروفیل یا با کیفیت نبودن آن شکستگی و مشکلاتی از قبیل افتادگی، تغییر شکل و فرم را به همراه خواهد داشت. پروفیلهای پنجرههای دوجداره با یکدیگر متفاوت بوده و به همین علت محل قرارگیری گالوانیزه در آنها متفاوت میباشد. داخل پروفیل در قسمت مرکزی حفرهای وجود داشته که محل قرارگیری گالوانیزه میباشد.
قطعات و اجزای تشکیل دهنده درب و پنجره دوجداره
تمامی قطعات و اجزای تشکیل دهنده درب و پنجرههای دوجداره upvc به گالوانیزه پیچ و محکم میشود در نتیجه اگر گالوانیزه داخل پروفیل وجود نداشته باشد یا گالوانیزه به کار رفته در پروفیل از کیفیت پایینی برخوردار باشد، ضمن افتدگی، شکستگی یا تغییر فرم بقیه اجزا نظیر لولا، کانکتور و … که به گالوانیزه پیچ میشوند و در نهایت محل اتصال مولیون نیز دچار مشکل میشود. به همین علت است که میگوییم گالوانیزه یکی از اصلیترین اجزا و به طور کلی اسکلت پنجرهها محسوب میشود.
استانداردهایی که در رابطه با گالوانیزه باید به آن توجه داشت:
قبل از اینکه بخواهیم به استانداردها بپردازیم باید به این موضوع اشاره کنیم، ضخامت محل قرارگیری گالوانیزه در هر برند متفاوت است به عنوان مثال در پروفیلهای upvc نمایندگی وین تک محل قرارگیری گالوانیزه به شکلی تعبیه شده که گالوانیزه تقویت شده با ضخامت ۱.۲۵ میلیمتر در آن جای بگیرد در برندهای دیگر نظیر هافمن و ویستابست نیز ضخامت متفاوت میباشد.و اما استانداردهای مربوط به گالوانیزه، بدیهی است ضخامت کم موجب استحکام پایین و اسکلت بندی عیف در مقابل فشارهای خارجی خواهد شد از این رو برای داشتن کیفیت بالاتر و استحکام بیشتر از ضخامت معین و یکپارچه استفاده میشود . شما را به مطالعه مقاله استاندارد های لازم پنجره دوجداره دعوت میکنیم.
چگونگی تولید :
همانطور که میدانید گالوانیزه از جنس فلز بوده و در واقع از ورقهی فلز با روکش زینک استفاده میشود که این دو به هیچ عنوان از هم جدا نشده و ترکیب به صورت یکدست با کیفیت بالا شکل داده میشود در فرایند شکل دادن به ورقههای آهن همراه با روکش زینک با توجه به نوع پروفیل upvc پنجرههای دوجداره، گالوانیزه به صورت u شکل و مربعی شکل داده میشود همانطور که اشاره داشتیم برخی کارخانههای تولید گالوانیزه به صورت اختصاصی تنها برای یک برند گالوانیزه تولید میکنند.
ورق گالوانیزه چیست؟
به ورقهای فولادی که سطح آن با آلیاژی همانند روی پوشش داده شده است گالوانیزه میگویند.
دلیل استفاده از گالوانیزه در پنجره دوجداره
از آنجایی که پروفیلهای یو پی وی سی تولیدشده از آلیاژ پلاستیکی میباشند، قابلیت تحمل وزن و فشار بالا را ندارند، بنابراین برای افزایش مقاومت و استحکام درب و پنجره دوجداره upvc در داخل آن از گالوانیزه یو پی وی سی استفاده میکنند که از قطعات بسیار مهم و حیاتی در داخل درب و پنجره دوجداره میباشند.
تفاوت گالوانیزه درب با گالوانیزه پنجره دوجداره چیست؟
از آنجایی که ضخامت پروفیل یو پی وی سی در دربها بیشتر از پنجرهها میباشد، بنابراین محفظهی داخلی آنها هم بزرگتر از پنجرهها بوده و در نتیجه ابعاد گالوانیزه مصرفی در دربها بسیار بزرگتر از ابعاد مصرفی در پنجرهها میباشد
تسمه لولا چیست؟
یکی از قطعات مهم در پنجرههای دوجداره تسمه لولا میباشد که عملکردی همانند گالوانیزه در پنجره های دوجداره دارد که به صورت صفحهای مستطیلی از جنس آهن با ضخامت حدود ۱ میلی متر با روکش روی میباشد و با اندازههای متفاوت مورد استفاده قرار میگیرد.
موارد کارایی تسمه لولا در جاهایی می باشد که امکان رد شدن پیچها از داخل گالوانیزه وجود نداشته و در نتیجه میبایست از تسمه لولا جهت استحکام و ثابت نگه داشتن پیچها در داخل پروفیل، استفاده کرد. یکی از معیارهای طول عمر و افزایش کارایی پنجرهها استفاده از تسمه لولا در داخل شیار پنجره میباشد.
نحوه استفاده از تسمه لولا چگونه است؟
تسمه لولا را به اندازه مورد نیاز برش داده و در شیارهای باریک داخل پروفیل، در جاهایی که لولا به آن پیچ میشود، گذاشته و سپس عمل جوش ۴ گوشه پروفیل انجام میگیرد، در این صورت دیگر نگرانی جهت هرز شدن پیچ های روی پروفیل upvc و از رگلاژ خارج شدن پنجرهها در دراز مدت وجود ندارد.
وظیفه اصلی گالوانیزه و تسمه لولا در درب و پنجرهها
در مجموع استفاده از گالوانیزه یو پی وی سی و تسمه لولا دو کار اساسی را در درب و پنجرهها انجام میدهند:
- استحکام بخشیدن به درب و پنجرههای ساخته شده
- کمک به رگلاژ مناسب یراق آلات ، به دلیل آنکه عدم پایداری رگلاژ پنجره دوجدارهیکی از مشکلات رایج است که بسیاری از خریداران با آن روبهرو میشوند و این عدم پایداری ممکن است بعد از گذشت ۲ تا ۶ ماه پس از نصب اتفاق بیافتد، که یکی از عمدهترین دلایل آن وجود اشکال در تسمه و گالوانیزههای مورد استفاده در پنجرهها میباشد.
-
انواع ورق گالوانیزه مورد استفاده در درب و پنجره دوجداره
ورق های گالوانیزه را از لحاظ ضخامت مناسب در درب و پنجرهها، میتوان به چند دسته تقسیم کرد:
ورقهای گالوانیزه با ضخامت استاندارد
این نوع ورقها در ضخامتهای ۱.۲۵ ، ۱.۵ و ۲ میلیمتر تولیدشده و با توجه به ارتفاع، فشار باد و جزئیات اجرای درب و پنجرهها، مورد استفاده قرار میگیرند.
طبق بررسی و محاسبات انجام شده بر نیروهای وارده به درب و پنجرهها و میزان بار وارده بر آنها شرکتهای تولیدکننده درب و پنجرههای upvc به استانداردهای لازم جهت استفاده از ورقهای گالوانیزه دست پیدا کردند که تمامی آنها استفاده از گالوانیزه با ضخامت حداقل ۱.۲۵ میلیمتر را مورد تایید قرار داده و لزوم استفاده از آن را تاکید کردهاند.
ورقهای گالوانیزه با ضخامت استاندارد ۱.۲۵ میلیمتر
ورقهای با ضخامتهای غیراستاندارد
این نوع ورقها در ضخامتهای ۰.۷ ، ۰.۸ ، ۰.۹ میلیمتر تولیدشده و در درب و پنجرههای upvc مورد استفاده قرار میگیرند. علیرغم غیر استاندارد بودن این ورقها، بسیاری از شرکتهای تولیدی جهت پایین آوردن قیمت تمام شده خود، اقدام به استفاده از گالوانیزه با ضخامت پایین کرده و با این کار از کیفیت درب و پنجره میکاهند.
در نتیجه گالوانیزه تقویت شده پنجره دوجداره با ضخامت پایین موجب عدم استحکام پنجره در برابر فشارهای خارجی خواهد شد و در دراز مدت باعث افتادگی، تغییر شکل و از رگلاژ خارج شدن پنجرهها میشود.
ورقهای گالوانیزه با ضخامتهای غیراستاندارد ۰.۸ میلیمتر
عملکرد گالوانیزه پنجره دوجداره با ضخامتهای استاندارد و غیر استاندارد
نقش کلیدی و مهم گالوانیزه استاندارد در پنجره upvc این است که وقتی در داخل محفظه پروفیل یو پی وی سی قرار میگیرد همانند یک واشر یا نگهدارنده عمل کرده و پیچهایی که در نتیجه اتصال لولا، کانکتور و بست مولیون از پروفیل عبور میکنند را نگه میدارد. به همین دلیل پس از باز و بسته شدن زیاد و فشار وارده ناشی از وزن لنگه پنجره و شیشه به لولاها، گالوانیزهی داخل پنجره اجازه جابجایی به پیچ را نداده و باعث نگهداری آن در جای خود میشود و درنتیجه طول عمر پنجره را افزایش میدهد.
استفاده از گالوانیزههای سبک و به اصطلاح غیر استاندارد با ضخامتهای کمتر از ۱ میلیمتر باعث میشود پیچ پس از عبور از سطح پروفیل به ورق گالوانیزه رسیده و به دلیل ضخامت پایین این ورق، امکان جابجایی و خورده شدن گالوانیزه وجود دارد و پس از ۱ یا ۲ میلی متر جابجایی، لولاهای پنجره از جای خود خارج شده ، رگلاژ پنجرهها بهم میخورند و باعث به وجود آمدن مشکلاتی مانند عبور گرما و سرما، عبور باد و باران، عدم عایقبندی، شنیدن صدای باد از داخل پنجره و … میشود.
نحوه قرارگیری ورق گالوانیزه در داخل پروفیل
همانطور که در شکل میبینید هر یک از مقاطع پروفیلهای upvc دارای یک حفره بزرگ در مرکز خود هستند که با توجه به برند هر پروفیل دارای ضخامتها و ابعاد گوناگونی میباشند. برای استفاده صحیح از گالوانیزه و تسمه لولا، اصولا شرکتهای تولیدی در کاتالوگ فنی خود ابعاد استاندارد و ضخامت مناسب را برای هر یک از انواع پروفیلها با جزئیات کامل توضیح دادهاند.
اما توصیه خیلی مهم در به کارگیری گالوانیزه در پروفیلهای عمودی بالای ۲ متر، استفاده از ضخامتهای ۱.۵ و ۲ میلیمتر میباشد تا بتواند از ممان اینرسی و نیروهای جانبی به وجود آمده جلوگیری کند و باعث خمش و تغییر شکل پروفیل پنجره نشود. همچنین پیشنهاد میشود جهت استحکام هرچه بیشتر پنجرهها پیچهای اتصالدهنده گالوانیزه به پروفیل upvc در فواصل نزدیک ۲۰ سانتیمتر از هم باشند تا یک ساختار محکمتر و یکپارچهتر ارائه دهند.
.